Crispy Cookery

Official site

Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

Przepyszne puszyste naleśniki w stylu amerykańskim.

Chwila na przygotowanie i można się nimi delektować, z dodatkiem syropu klonowego lub jagód.

Zobaczcie nasz przepis video z tymi naleśnikami!

 

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki masła (stopić)
  • olej lub masło do smażenia

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.
  2. Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
  3. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.