Amerykańskie naleśniki
Amerykańskie naleśniki
Przepyszne puszyste naleśniki w stylu amerykańskim.
Chwila na przygotowanie i można się nimi delektować, z dodatkiem syropu klonowego lub jagód.
Zobaczcie nasz przepis video z tymi naleśnikami!
Składniki
ilość porcji: 12
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 225 ml mleka
- 1 jajko
- 1,5 łyżki masła (stopić)
- olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 25min.
- Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.
- Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
- Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.