Crispy Cookery

Official site

Babeczki Waniliowe i Czekoladowe

Babeczki Waniliowe i Czekoladowe

Wspaniały i niezawodny przepis na babeczki - z tej samej porcji ciasta można przyrządzić dwa rodzaje - czekoladowe i waniliowe.

Mniej zachodu i zmywania, a jakie pyszne! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

 

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 200 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

    Sposób przygotowania

    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki na babeczki, lub wyłożyć je papilotkami.
    2. Kakao wymieszać z wodą aby powstała pasta i odstawić.
    3. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.
    4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
    5. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. Napełniać foremki ciastem do 3/4 wysokości.
    6. Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i dekorować ulubioną polewą.

    Krem do dekoracji

    Do dekoracji tych babeczek możesz użyć na przykład tego kremu: Krem do dekoracji Ciast.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź ofertę naszego sklepu - znajdziesz tam wszystkie miarki potrzebne do wykonywania naszych przepisów!