Babeczki Waniliowe i Czekoladowe
Babeczki Waniliowe i Czekoladowe
Wspaniały i niezawodny przepis na babeczki - z tej samej porcji ciasta można przyrządzić dwa rodzaje - czekoladowe i waniliowe.
Mniej zachodu i zmywania, a jakie pyszne! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki
ilość porcji: 12
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 200 g cukru
- 110 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 200 g mąki pszennej
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 40min.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki na babeczki, lub wyłożyć je papilotkami.
- Kakao wymieszać z wodą aby powstała pasta i odstawić.
- W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. Napełniać foremki ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i dekorować ulubioną polewą.
Krem do dekoracji
Do dekoracji tych babeczek możesz użyć na przykład tego kremu: Krem do dekoracji Ciast.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź ofertę naszego sklepu - znajdziesz tam wszystkie miarki potrzebne do wykonywania naszych przepisów!