Crispy Cookery

Official site

Ciasto cukiniowe z jagodami

Ciasto cukiniowe z jagodami

Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem.

Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.

 

Składniki
ilość sztuk: 4 małe foremki

  • 3 jajka
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g cukru
  • 250 g startej cukinii
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 325 g świeżych jagód

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12x7 cm).
  2. W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.
  3. Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
  4. Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.
  5. Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.

Foremki:

Zamiast 4 małych foremek można użyć 2 większych (o pojemności 900 ml). Pieczemy wtedy w tej samej temperaturze, ale o 10-20 minut dłużej.