Ciasto cukiniowe z jagodami
Ciasto cukiniowe z jagodami
Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem.
Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.
Składniki
ilość sztuk: 4 małe foremki
- 3 jajka
- 250 ml oleju roślinnego
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 450 g cukru
- 250 g startej cukinii
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 325 g świeżych jagód
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 50min. › +40min. studzenie › Gotowe w: 1godz.45min.
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12x7 cm).
- W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.
- Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
- Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.
- Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.
Foremki:
Zamiast 4 małych foremek można użyć 2 większych (o pojemności 900 ml). Pieczemy wtedy w tej samej temperaturze, ale o 10-20 minut dłużej.