Crispy Cookery

Official site

Ciasto cukiniowe z jagodami

Pyszne, proste ciasto z cukinią i jagodami, pachnące cynamonem.

Wspaniale pasuje do popołudniowej herbaty.

 

Składniki
ilość sztuk: 4 małe foremki

  • 3 jajka
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g cukru
  • 250 g startej cukinii
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 325 g świeżych jagód

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko wytłuścić 4 małe foremki (12x7 cm).
  2. W dużej misce zmiksować jajka z olejem, wanilią i cukrem. Dodać cukinię i wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać.
  3. Jagody wymieszać z niewielką ilością mąki, aby nie opadły na dno ciasta, dodać do ciasta w misce i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
  4. Piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjcie czysty.
  5. Studzić przez 20 minut w foremkach, a następnie wyjąć na kratkę i ostudzić całkowicie.

Foremki:

Zamiast 4 małych foremek można użyć 2 większych (o pojemności 900 ml). Pieczemy wtedy w tej samej temperaturze, ale o 10-20 minut dłużej.

Mrożone cappuccino

Połączenie kawy, lodów czekoladowych, syropu czekoladowego i bitej śmietany to świetna energetyczna mieszanka!

 

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 350 ml (1,5 szkl.) zimnej kawy
  • 350 ml (1,5 szkl.) lodów czekoladowych
  • 60 ml (1/4 szkl.) syropu czekoladowego
  • zmiażdżony lód
  • 60 g (1 szkl.) bitej śmietany

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

  1. Połączyć w blenderze kawę, lody i syrop czekoladowy i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wlać do szklanek z lodem. Udekorować na wierzchu porcją bitej śmietany i podawać.

Babeczki Waniliowe i Czekoladowe

Wspaniały i niezawodny przepis na babeczki - z tej samej porcji ciasta można przyrządzić dwa rodzaje - czekoladowe i waniliowe.

Mniej zachodu i zmywania, a jakie pyszne! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

 

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 200 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka

    Sposób przygotowania

    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki na babeczki, lub wyłożyć je papilotkami.
    2. Kakao wymieszać z wodą aby powstała pasta i odstawić.
    3. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.
    4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
    5. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. Napełniać foremki ciastem do 3/4 wysokości.
    6. Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i dekorować ulubioną polewą.

    Krem do dekoracji

    Do dekoracji tych babeczek możesz użyć na przykład tego kremu: Krem do dekoracji Ciast.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź ofertę naszego sklepu - znajdziesz tam wszystkie miarki potrzebne do wykonywania naszych przepisów!

     

Amerykańskie naleśniki

Przepyszne puszyste naleśniki w stylu amerykańskim.

Chwila na przygotowanie i można się nimi delektować, z dodatkiem syropu klonowego lub jagód.

Zobaczcie nasz przepis video z tymi naleśnikami!

 

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki masła (stopić)
  • olej lub masło do smażenia

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.
  2. Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
  3. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.

Welcome ☼


 

      Witaj na oficjalnej stronie Crispy Cookery!

 

Przepisy:

  1. Babeczki Waniliowe i Czekoladowe
  2. Kakao wymieszać z wodą aby powstała pasta i odstawić.
  3. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz i zmiksować. Dodać wanilię i zmiksować.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. Napełniać foremki ciastem do 3/4 wysokości.
  6. Piec przez 20-25 minut. Babeczki przestudzić i dekorować ulubioną polewą.

Nasz sklep internetowy

https://antcook.cupsell.pl/

Nasz facebook
https://www.facebook.com/Crispy-Cookery-1838072906512438/?fref=ts